x
Zamów produkty nutricia
ZAMÓW
NUTRIDRINK

NUTRICIA | Nutridrink

.

Co to jest NUTRIDRINK?

Nutridrink to doustna dieta, która w małej objętości (125 ml) zawiera dużą dawkę energii i składników odżywczych: białko, tłuszcze, węglowodany oraz komplet witamin i minerałów – dzięki czemu odżywia organizm pacjenta.

Nutridrinki przeznaczone są między innymi dla osób borykających się z chorobami przewlekłymi, chorobami onkologicznymi, dla pacjentów przed i po operacjach, po udarach oraz z trudno gojącymi się ranami i odleżynami.

Nutridrinki w niewielkiej objętości – 125 lub 200 ml – zawierają komplet wszystkich składników odżywczych we właściwych proporcjach. Przygotowane w formie napoju, są łatwe do wypicia, co znacznie ułatwia ich przyjmowanie osobom, które mają problemy z gryzieniem lub połykaniem. Uzupełnianie diety chorego Nutridrinkami to żywienie medyczne.

Butelki packshot na biurku

Preparaty Nutridrink należy przyjmować regularnie. Regularność i ciągłość ich przyjmowania pozwoli właściwie odżywić organizm i zapewnić mu energię oraz składniki, potrzebne do walki z chorobą. Optymalny czas stosowania preparatów odżywczych to 2 butelki dziennie przez minimum 14 dni – jako uzupełnienie diety.

Nutridrinki powinno się pić pomiędzy posiłkami. Najlepiej smakują schłodzone, można również dodawać je do potraw podczas gotowania.

Więcej w zakładce: Jak stosować Nutridrink

Utrzymanie bądź przywrócenie prawidłowego stanu odżywienia pozwala na zachowanie lub odzyskanie siły podczas choroby, prowadząc do poprawy jakości życia pacjentów. Warto pamiętać, że przestrzeganie zaleceń żywieniowych może przyczynić się do rozwiązania problemów chorych związanych z jedzeniem, a wynikających z toczącego się procesu chorobowego (np.: brak apetytu )

Więcej szczegółów o żywieniu medycznym na stronie PosiłkiwChorobie.pl
DO GÓRY
 

Czym jest żywienie medyczne

Żywienie medyczne jest metodą leczenia lub wspomagania leczenia. Celem żywienia medycznego jest zwiększenie lub zapewnienie choremu dodatkowej podaży składników odżywczych, których nie jest on w stanie przyjąć z tradycyjnym pokarmem z powodu choroby. Ponad to zachowanie prawidłowego stanu odżywienia może przyczynić się do zwiększenia skuteczność stosowanych terapii, złagodzenia objawów działań niepożądanych stosowanych leków i skrócić czas powrotu pacjenta do zdrowia.

Istnieją dwa główne rodzaje żywienia medycznego:

  • Żywienie dojelitowe przez przewód pokarmowy (inaczej zwane żywieniem enteralnym)
  • Żywienie pozajelitowe, czyli dożylne.

Żywienie drogą przewodu pokarmowego jest bardziej fizjologiczną i bezpieczną formą żywienia niż żywienie pozajelitowe i powinno być stosowane zawsze wtedy, gdy jest to możliwe. Włączanie żywienia pozajelitowego (dożylnego) powinno nastąpić dopiero jeśli brak jest możliwości zastosowania u chorego pełnego żywienia dojelitowego.

Żywienie medyczne drogą przewodu pokarmowego odbywa się na dwa sposoby:

  • pokarm jest podawany w formie doustnych preparatów odżywczych,
  • preparaty odżywcze podaje się przez zgłębnik (sondę) założony do przewodu pokarmowego.

Celem żywienia medycznego jest zwiększenie lub zapewnienie choremu dodatkowej podaży składników odżywczych, których nie jest on w stanie przyjąć z tradycyjnym pokarmem z powodu choroby.

NUTRICIA | Advanced Medical Nutrition
DO GÓRY

TWÓJ NUTRIDRINK

DO GÓRY

Nutridrinki to preparaty odżywcze

NUTRIDRINK Protein
  • W wielu wariantach smakowych
  • Dostępne BEZ RECEPTY wyłącznie w aptece(stacjonarnej i internetowej)
  • Zawierają wszystkie niezbędne składniki odżywcze (białko, tłuszcze, węglowodany), w tym witaminy i minerały w proporcjach dostosowanych do potrzeb zróżnicowanej puli pacjentów.
  • Wysokoenergetyczne (300 kcal w 1 butelce
    200 ml lub 125 ml)
  • W wielu wariantach – dostosowanych do danej jednostki chorobowej.
  • Przeznaczone dla osób przed i po operacjach, chorych onkologicznie, przewlekle lub starszych, przy braku apetytu związanym z chorobą, przy problemach z jedzeniem.
  • W płynnej formie (napój)
    w małej objętości (200ml lub 125ml).