x
Zamów produkty nutricia
ZAMÓW
NUTRIDRINK

NUTRICIA | Nutridrink

.

Dla kogo jest NUTRIDRINK?

NUTRIDRINK

Nutridrinki – w zależności od rodzaju - przeznaczone są dla osób chorych przewlekle, onkologicznie, przed i po operacjach, dla pacjentów po udarze niedokrwiennym (także w trakcie rehabilitacji) oraz z trudno gojącymi ranami i odleżynami, w okresie rekonwalescencji po chorobie, przy zaburzeniach żucia i połykania, przy braku apetytu związanego z chorobą czy przy zwiększonym zapotrzebowaniu energetyczno-białkowym. Dedykowane są także osobom chorym na Parkinsona, Huntingtona na inne choroby prowadzące do otępienia.

Osoby chore, które nie przyjmują wystarczającej ilości składników odżywczych mogą być zagrożone niedożywieniem lub są niedożywione (od 35-55% przyjmowanych do szpitala chorych zmaga się z tym problemem). Niedożywienie jest jednostką chorobową, ale często nie jest rozpoznawane przez lekarzy lub jest lekceważone. Nutridrinki rekomendowane są zagrożonym niedożywieniemm pacjentom. Nutridrinki należy stosować pod nadzorem lekarza lub dietetyka.

Dla kogo przeznaczony jest Nutridrink

  • Nowotwory głowy i szyi
  • Nowotwory przewodu pokarmowego
  • Resekcja żołądka
  • Resekcja odcinka jelita
  • Przygotowanie do radio- i chemioterapii
  • Wyniszczenie nowotworowe
  • Rekonwalescencja po chorobie nowotworowej
Dowiedz się więcej
Pacjenci z chorobą nowotworową
  • Przygotowanie do operacji
  • Okres rekonwalescencji po operacji
  • Trudno gojące się rany, w tym odleżyny
Dowiedz się więcej
Pacjenci przed i po operacjach
  • Stany po udarach
  • Niedowłady kończyn
  • Pacjenci leżący z przewlekłymi, trudno gojącymi ranami
  • Choroba Parkinsona, Alzheimera
  • Stwardnienie rozsiane
  • Stwardnienie zanikowe boczne
  • Porażenie mózgowe
  • Choroby zapalne jelit
  • Mukowiscydoza
  • Anoreksja
Dowiedz się więcej
Przewlekle chorzy
  • Utrata masy mięśniowej
  • Ograniczone możliwości samodzielnego przygotowania posiłku
  • Utrudnione poruszanie się
  • Stany otępienne i demencja
  • Problemy z gryzieniem i żuciem
  • Problemy z przełykaniem
Dowiedz się więcej
Osoby starsze
  • Przed i po operacjach
  • Choroba nowotworowa
  • Dziecięce porażenie mózgowe
  • Mukowiscydoza
  • Zespół jelita krótkiego
  • Oparzenia i trudno gojące się rany
  • Brak apetytu związany z chorobą
  • Zwiększone zapotrzebowanie białkowo-kaloryczne
Dowiedz się więcej
CHORE DZIECI
DO GÓRY

Pacjent onkologiczny

PACJENT ONKOLOGICZNY

Żywienie medyczne jest metodą wspomagania leczenia, stosowaną między innymi w chorobach nowotworowych. Jego celem jest dostarczenie organizmowi właściwej ilości składników odżywczych, szczególnie jeśli chory nie jest w stanie uzupełnić tych braków, spożywając tradycyjne posiłki. Żywienie medyczne, które wprowadzone jest odpowiednio wcześnie, nawet tuż po rozpoznaniu choroby nowotworowej, nie tylko może poprawić samopoczucie pacjenta, ale także wspomóc proces leczenie.

Pamiętaj o zapotrzebowaniu organizmu na białko i energię

Dieta w chorobie nowotworowej powinna uwzględniać zwiększone zapotrzebowanie organizmu na białko i energię. Należy pamiętać, by zwiększyć ilość spożywanego białka jeszcze przed rozpoczęciem leczenia. Dodatkowo, należy zadbać o to, aby codziennie zapewnić choremuodpowiednia aktywność dostosowaną do stanu chorego odpowiednią aktywność fizyczną – rehabilitacja.

Tradycyjne posiłki to za mało

W chorobie nowotworowej zdarza się, że ciężko jest uzupełnić zwiększone zapotrzebowanie organizmu na białko i energię tradycyjnymi posiłkami. Dlatego warto wtedy włączyć do diety wysokoenergetyczne preparaty odżywcze przeznaczone do żywienia medycznego, które bogate są w białko: Nutridrink Protein 125 ml lub FortiCare. Są to produkty gotowe, przeznaczone do spożycia. Ich zaletą jest skoncentrowanie składników odżywczych w małej dawce (tylko 125 ml) oraz odpowiednia dla osób chorych onkologicznie ilość białka zawarta w tych preparatach!

Nutridrink Protein 125 ml został przygotowany specjalnie dla pacjentów onkologicznych, także z zaburzeniami gryzienia i utrudnionym połykaniem. Jedna butelka to zaledwie 125 ml. Dwie butelki dziennie pozwalają zrealizować 60% dziennego zapotrzebowania chorego na białko.

Zgodnie z rekomendacjami ESPEN (Europejskie Towarzystwo Żywienia Klinicznego i Metabolizmu) – wyższe spożycie białka jest zalecane osobom przed i w okresach pomiędzy cyklami chemio- i radioterapii.

FortiCare zawiera kwasy omega-3: EPA i DHA – których spożycie rekomendowane jest przez ESPEN (Europejskie Towarzystwo Żywienia Klinicznego i Metabolizmu) dla pacjentów onkologicznych przed zabiegami chirurgicznymi w obrębie jamy brzusznej i szyi.

Dodatkowo w chorobie nowotworowej polecany jest Calogen. Calogen to emulsja tłuszczowa, będąca dodatkowym źródłem energii, dzięki niej w bardzo małej dawce (3 razy dziennie po 30ml) można dostarczyć do organizmu wysoką ilość kalorii. Calogen jest pozbawiony witamin, minerałów i białka.

Dowiedz się więcej na serwisie dedykowanym chorym onkologicznie. Wejdź na www.nutriciaoncology.pl

DO GÓRY

Pacjent przed i po operacji

Dlaczego warto podać Nutridrinka pacjentowi po operacji?

Tradycją jest przynoszenie pacjentom do szpitala produktów i potraw ogólnie uznanych za zdrowe: soki, owoce, domowy rosół. To wyraz naszej troski o bliską osobę. Warto jednak wiedzieć, że pacjent po operacji powinien spożywać odpowiednią ilość energii, białka oraz innych niezbędnych składników odżywczych, potrzebnych do gojenia ran pooperacyjnych oraz uzupełnienia braków, które mogą powstać jeszcze przed operacją z powodu badań diagnostycznych przeprowadzanych na czczo czy braku apetytu spowodowanego stresem lub bólem. Soki i owoce, choć zawierają witaminy, nie zawierają białka; domowy rosół jest ubogi w energię i składniki odżywcze. Dlatego warto podać pacjentowi Nutridrink, który zawiera dużą porcję energii i niezbędne składniki odżywcze, potrzebne podczas rekonwalescencji po zabiegu.

Pacjent post-operacyjny

Przez kilka dni od momentu przeprowadzenia zabiegu operacyjnego chory powinien być odpowiednio żywiony. Na początek stosuje się dietę kleikową, której podstawowymi składnikami są kleiki z ryżu, kaszy jęczmiennej, kaszy manny. Oprócz kleików można podopiecznemu podać sucharki, które moczy się w gorzkiej herbacie. Dieta kleikowa nie dostarcza choremu wystarczającej ilości składników pokarmowych, dlatego nie może być stosowana dłużej niż 2 dni. Następnie stopniowo wprowadza się do jadłospisu chorego produkty łatwostrawne.

W zależności od charakteru zabiegu operacyjnego chory powinien odpowiednio odżywiać, aby nabrał sił, a jego organizm mógł się szybko regenerować. W przeciwnym wypadku osoba chora wpada w błędne koło: nie je, bo jest osłabiona, jest osłabiona, bo nie spożywa posiłków odpowiednich pod względem jakościowym i ilościowym.

Wielu opiekunów osób poddanych operacji zauważa, że mimo starannego przygotowywania przez nich posiłków podopieczni tracą na wadze, mają złe samopoczucie, są apatyczni lub drażliwi. Opiekun stara się dbać, aby dieta podopiecznego była odpowiednio zbilansowana. Nie jest to łatwe, ponieważ pacjent często odmawia spożywania posiłku z powodu braku apetytu, trudności w jego spożywaniu (niedowłady, drżenia kończyn) lub z obawy przed dolegliwościami ze strony układu pokarmowego.

Opiekun – aby mieć pewność, że sposób żywienia podopiecznego jest odpowiedni – może wprowadzić do menu chorego Nutridrink – odżywczy produkt do żywienia medycznego, który jest do nabycia w aptekach. Dostarcza on w odpowiednich proporcjach białka oraz wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Dla chorego może stanowić samodzielny posiłek lub być spożywany pomiędzy posiłkami. Odpowiedni sposób żywienia pacjenta zarówno przed, jak i po operacji zapewnia szybki powrót do zdrowia oraz może przyczynić się do zmniejszenia częstości występowania powikłań pooperacyjnych.

Jeśli pacjent boryka się z trudno gojącą raną po operacji warto zastosować specjalistyczny preparat odżywczy z rodziny Nutridrinków – CUBITAN. Dowiedz się więcej na www.cubitan.pl.

DO GÓRY

PACJENT PRZEWLEKLE CHORY

PACJENT PRZEWLEKLE CHORY

Osoby cierpiące na choroby przewlekłe borykają się często z licznymi problemami związanymi z jedzeniem. W ich przypadku są one szczególnie niebezpieczne, ponieważ występują chronicznie (trwają przez długi czas)
i mogą nieść bardzo poważne konsekwencje. Warto zatem zdawać sobie sprawę z ich istnienia i skutków.

Brak apetytu

U pacjentów ze zdiagnozowaną chorobą przewlekłą (m.in. chorobą Parkinsona, chorobą Alzheimera, mukowiscydozą, depresją, chorobami zapalnymi jelit, stwardnieniem rozsianym) często pojawia się problem braku apetytu. Jego przyczyną może być stres związany z długotrwałym leczeniem, licznymi zabiegami, pobytami w szpitalu, unieruchomieniem i łączącym się z tym bardzo złym samopoczuciem i pesymistycznym nastawieniem chorego.

Nudności, zaburzenia odczuwania smaku, wymioty

Stosowane leczenie i środki farmakologiczne mogą być przyczyną nudności i wymiotów. Czasami już na sam widok jedzenia chorym robi się niedobrze. Niekiedy efekt ten potęgują zaburzenia w odczuwaniu smaku oraz podrażnienia błony śluzowej przewodu pokarmowego. Skutkiem jest brak apetytu i spożywnaie przez chorego zbyt małych ilości pożywienia

Zaparcia, biegunki

W przewlekłych stanach chorobowych często występują zaburzenia pracy przewodu pokarmowego – zaparcia i biegunki. Obniżają one istotnie komfort życia pacjenta i wpływają negatywnie na jego ogólne samopoczucie. Biegunki mogą prowadzić do odwodnienia organizmu. Częstym rezultatem biegunek i zaparć jest niechęć do jedzenia w obawie przed pogłębieniem problemów.

Problemy z przełykaniem

Wiele schorzeń o podłożu neurologiczny takie jak: udar mózgu, choroba Parkinsona, choroba Alzheimera, stwardnienie rozsiane, a także nowotwory w obrębie głowy i szyi mogą prowadzić do zaburzeń połykania. Trudności w połykaniu mogą stać się przyczyna rozwinięcia zachłystowego zapalenia płuc oraz mocno ograniczyć możliwość spożywania posiłków. W konsekwencji może dojść do powstania ryzyka niedożywienia z powodu niewystarczającej podaży składników odżywczych.

Trudności z gryzieniem, suchość w ustach

Osoby przewlekle chore mają często problemy z gryzieniem. Mogą być one wynikiem braków w uzębieniu lub zabiegów w obrębie jamy ustnej. Innym częstym problemem jest uczucie suchości w ustach. Obie te dolegliwości nie sprzyjają spożywaniu odpowiednich ilości pokarmów.

Ograniczona sprawność ruchowa

Często stan chorobowy (np. niedowład, drżenia rąk) uniemożliwia pacjentom samodzielne przygotowywanie posiłków lub ich spożywanie. Proszenie o pomoc bliskich jest dla wielu pacjentów krępujące.

Niebezpieczne konsekwencje problemów z jedzeniem

Wszystkie wymienione problemy prowadzą do niedostatecznej podaży energii i składników odżywczych. Zwiększone podczas choroby potrzeby energetyczne pacjenta często nie zostają zaspokojone, czego bezpośrednim skutkiem jest utrata masy ciała, osłabienie i pogorszenie stanu pacjenta. Niedostateczna ilość składników budulcowych nie pozwala na regenerację tkanek oraz powoduje utratę masy mięśniowej, zmniejszeniu siły i utratę masy mięśniowej, co może prowadzić do zagrażającemu życiu osłabienia mięśni oddechowych. Przekłada się to bezpośrednio na problemy z poruszaniem, oddychaniem, rehabilitacją. Upośledzona zostaje ponadto praca układu odpornościowego. Organizm staje się bardziej podatny na dodatkowe infekcje i trudniej walczyć mu z już nabytymi. Utrzymujące się osłabienie i apatia chorego obniża jego ogólną jakość życia. Może też wpływać na utrudnienie kontaktu z otoczeniem lub wywoływać frustrację oraz złość, którą pacjent przelewać będzie na opiekuna.

Nutridrink odżywia w chorobie

Z powyższych przyczyn tak ważne zarówno dla pacjenta, jak i opiekuna jest rozwiązanie lub minimalizowanie problemów związanych z jedzeniem. Zachowanie prawidłowego stanu odżywienia może przyczynić się do zwiększenia skuteczność stosowanych terapii, złagodzenia objawów niepożądanych stosowanych leków i skrócić czas powrotu pacjenta do zdrowia. Pomocą dla pacjentów i opiekunów w zaspokojeniu zmienionych podczas choroby potrzeb żywieniowych jest rodzina doustnych preparatów odżywczych Nutridrink. Jego wyjątkowa, skoncentrowana formuła sprawia, że w małej objętości dostarcza dużą ilość energii i składników odżywczych tak potrzebnych choremu.

DO GÓRY

OSOBY STARSZE

PACJENT ONKOLOGICZNY

Osoby chore lub w podeszłym wieku ze względu na swój stan zdrowia często mają trudności z samodzielnym zrobieniem zakupów, przygotowaniem lub spożywaniem posiłków. Zazwyczaj jest to spowodowane drżeniem rąk, niedowładami, przykurczami mięśni lub ogólnym osłabieniem organizmu, które występują między innymi po przebytym udarze mózgu, w chorobach neurologicznych czy urazach. Z wiekiem zmniejsza się też siła mięśniowa. W takich przypadkach konieczna jest pomoc opiekuna. Często takie osoby mają problemy z gryzieniem, połykaniem, a nawet samodzielnym jedzeniem. Niezbędna jest wtedy zmiana konsystencji potraw przeznaczonych dla chorego.

U osób chorych i starszych należy zwracać szczególną uwagę na wartość odżywczą posiłków, ponieważ ich dieta może być uboga w białko oraz kalorie, a bogata w węglowodany.

Opiekun osoby chorej musi tak komponować posiłki, aby zawierały pełnowartościowe białko (np. mleko, sery białe, jogurty, mięso, wędliny, ryby), węglowodany (kasza gryczana, jęczmienna, manna lub ziemniaki) i tłuszcz (masło, oleje roślinne). Warzywa i owoce są źródłem witamin oraz składników mineralnych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawierają także błonnik, który zapobiega zaparciom oraz reguluje pracę jelit. Flawonoidy to substancje aktywne występujące w roślinach; wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe oraz chronią przed chorobami układu krążenia. Dlatego ważne jest, aby owoce lub warzywa były obecne w każdym posiłku.

Jeżeli chory ma trudności w posługiwaniu się nożem i widelcem, należy tak przygotowywać potrawy, aby mógł je spożyć łyżką. Warzywa można przyrządzić w postaci purée lub zetrzeć, a mięso zmielić, posiekać lub przygotować pulpety czy klopsy. W zaawansowanych schorzeniach, którym może towarzyszyć drżenie rąk lub niedowłady kończyn, konieczne jest podawanie jedzenia w postaci płynnej lub półpłynnej ze specjalnych pojemników (np. kubków z dzióbkiem). W wielu przypadkach opiekun musi pomóc choremu, karmiąc go.

Bardzo często chory, chcąc uniknąć karmienia przez swojego opiekuna, odmawia spożywania pokarmów. W takim wypadku istnieje ryzyko rozwoju niedożywienia co może z kolei prowadzić do osłabienia odporności, spadku napięcia mięśniowego, czego konsekwencją jest utrudnione wykonywanie codziennych czynności. Aby nie dopuścić do takiej sytuacji, zaleca się stosowanie preparatów odżywczych typu Nutridrink. Ich płynna postać ułatwia spożywanie nawet osobom z częściowo ograniczoną sprawnością.

DO GÓRY

CHORE DZIECI

PACJENT ONKOLOGICZNY

Choroba znacząco osłabia delikatny organizm dziecka. Spadek energii, mniejszy apetyt lub całkowity jego zanik, oraz różnego rodzaju powikłania związane z chorobą powodują, że dziecko zazwyczaj przyjmuje niewystarczającą ilość pełnowartościowych i odżywczych pokarmów. Dlatego u chorych dzieci często występuje niedożywienie – to problem poważny i niestety wciąż zbyt rzadko poruszany. Tymczasem przestrzeganie odpowiednio zbilansowanej diety powinno być nieodłącznym elementem procesu leczenia.

Mimo, że podczas choroby różnego rodzaju skutki uboczne nie sprzyjają spożywaniu przez dziecko pokarmów, pamiętaj, że zapotrzebowanie energetyczne dla organizmu osoby chorej wzrasta. Odpowiednie odżywianie podczas choroby ma wyjątkowo korzystny wpływ na powodzenie leczenia i szybsze dochodzenie do siebie po jego zakończeniu.

Doustne preparaty odżywcze

Jeżeli Twoje dziecko nie jest w stanie przyjmować tradycyjnych posiłków w takich ilościach, aby dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości energii i składników odżywczych, możesz włączyć do jego diety doustne preparaty odżywcze, które są do kupienia w aptekach bez recepty.

Doustne preparaty odżywcze to specjalnie przygotowane, wysokoenergetyczne napoje, zawierające niezbędne substancje odżywcze w małej objętości. Dzięki nim dostarczysz swojemu dziecku wszystkich potrzebnych składników (tylko w przypadku diet kompletnych), a płynna postać i mała objętość napoju nie sprawią takiej trudność w spożywaniu, jak tradycyjny, obfity posiłek.

Zalety stosowania specjalnych preparatów odżywczych: